Soittaja

Soitonharrastus alkoi vuoden 1971 kesällä, kun isä osti minulle ensimmäisen pianohanurin. Jo samana syksynä, kun täytin 12 vuotta, pääsin opiskelemaan harmonikansoittoa ja musiikin teoriaa Riihimäen musiikkiopistoon Veikko Ahvenaisen johdolla. Heti alkuvuosina tein myös omia "keikkojani" Uotilan Pekan kanssa, joka oli minulle hyvä "oppimestari". Kävimme soittamassa mm. pikkujouluissa, hirvipeijaisissa, häissä ym. juhlissa - ja niitähän siihen aikaan riitti niin paljon, että taisi välillä koululäksytkin jäädä tekemättä.
 
Uusi vaihe hanurinsoitossa alkoi syksyllä 1975, kun Lopen opisto aloitti harmonikkapiirin Läyliäisten koululla. Opettajaksi saatiin hanuristi Antero Ketonen, joka on syntyjään Läyliäisten poikia. Samana syksynä alkoi myös Lopen Harmonikkojen historia, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Harmonikkojen taipaleelta olisi todella paljon kerrottavaa; hauskoja muistoja, esiintymisiä ja voitot kilpailuista, levyntekoprojektit, hienot yhteiset virkistysmatkat ym. Se olisi melkein kirjan arvoinen juttu kaikkineensa. Mainittakoon vielä toisen johtajamme Erkki Frimanin panos sekä henkilökohtaisena opettajana että sovittajana orkesterille. Erkin ammattitaitoiset sovitukset ovat edelleenkin "kivijalkana" orkesterin ohjelmistolle. Erkki myös toimi valmentajanani Kultaisen Harmonikan kilpailuihin. 1985 pääsin finaaliin saakka, jossa sijoituin kolmanneksi. Seuraavat kilpailumenestykset tulivat Lopen Harmonikkojen riveissä: harmonikkaorkestereiden Suomen mestaruus 1986 ja Pohjoismaiden mestaruus 1988. Kevään 2008 SM-kisoissa saavutimme hopeaa orkesterisarjassa Lopen Harmonikkojen orkesterilla ja pronssia yhtyesarjassa triolla Tapio Rannanmaa & Jarno Laukkanen & Jari Masko.

Oma soittajataipaleeni jatkui pikkuhiljaa keikkailemalla koulunkäynnin ja myöhemmin työn ohessa, 80-luvun alusta lähtien jo oman yhtyeenkin kanssa. Lisäksi sain soittaa myös toisten muusikoiden orkestereissa. Heistä mainittakoon Pentti Kumpulainen, jonka kanssa tein yhteistyötä monta vuotta - kävin muutaman kerran keikkamatkalla jopa Ruotsissa asti.

Päätyökseni olen kuitenkin tehnyt aina jotain muuta työtä. Keikkailun ja päivätyön yhteensovittaminen on aika ajoin ollut melko hankalaa ja raskastakin. Vuonna 2006 siirryin kuljetusalalta henkilökuljetuspuolelle. Vuodesta 2005 alkaen minulla on ollut oma yritys nimeltä VTR-Palvelut. Tarjoan niitä palveluita joita parhaiten osaan eli perinteistä tansii- ja viihdemusiikkia kaikenlaisiin tilaisuuksiin harmonikalla soitettuna tai vaihtoehtoisesti yhtyeen kera.

Lopuksi haluaisin vielä sanoa, että harmonikka on hieno ja monipuolinen soitin, jolla voidaan soittaa monenlaista musiikkia - aina Bachista jopa rock-musiikkiin saakka. Omimmillaan harmonikka on mielestäni kuitenkin tanssilavoilla ja kevyessä musiikissa yleensä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vain valssia ja humppaa - perinteistä tanssimusiikkia - vaikka se musiikki pelimannille parhaiten leivän tuokin.